Jung ve Kötülük Kavramı

Seminer

Kötülük kavramı, psikolojik, Jungiyen psişe kavramları ve arketipler çerçevesinde yapılır. edebi, psikolojik, felsefi anlatım ve sunumla Yasemin Talaz Bayraktaroğlu tarafından yapılır.

Carl Gustav Jung, 1959 yılında BBC’de yayınlanan John Freeman Röportajında, insanlığın geleceğiyle ilgili endişelerini dile getirmiştir. Jung için “kötülük kavramı” çok önemli gerekçelerle, ele alınması gereken ciddi bir meseledir.

Jung, tüm insanlığı ilgilendiren kötülük kavramı üzerinde araştırmalar yapmış ve bu araştırmalar sentezleyerek bazı sonuçlara varmıştır. yayınladığı Toplu Eserler’inde, 4 mektup, 3 seminer, röportajlar, günlük yazılarında ve Anılar Düşler ve Düşünceler Kitabında kötülük konusunu ele almıştır.

Kötülükle ilgili yazdıkları ve söyledikleri zaman içerisinde ortaya koyduğu çalışmalarda mantıksal tutarsızlıklar varmış gibi görünse de, ortaya koyduğu düşünceleri birbirini tamamlar niteliktedir. Jung herhangi bir metodoloji sunmadan, düşüncelerini ve bazı elde ettiği sonuçları ortaya koyar.

Bu bağlamda şu soruların cevaplarını Jung’un merceğinden ele alıyoruz;
1. Bilinç Dışı “kötü”müdür?
2. Kötülüğün kaynağı nedir?
3. Kötülük bir arketip midir?
4. İyi ve Kötünün Birbiriyle Bağlantısı Ne Anlama Gelir?
5. İnsanlar Kötülükle Nasıl Başa Çıkabilir?

Bu seminerde, arketiplerin kötülükle bağlantısını, insan psişesinde kötülük enerjisinin fonksiyonunu, bu enerjinin günlük hayata yansımalarını ve kötülüğün dönüşüme açık olup olmadığını da ayrıca konuşuyoruz.

*Seminer Tek Oturumluktur ve Zoom üzerinden interaktif katılım ile gerçekleşir. Katılımcılar kayıda 2 hafta süreyle erişim sağlayabilirler.

Geçmiş Seminer Tarihleri
“Jung ve Kötülük Kavramı” / Zoom
24 Ocak 2024
6 Şubat 2024
20 Şubat 2024