Bireyleşme Sürecinde Benliğin Yıkıcı Doğası

Seminer

Edward Edinger, “Benlikle Karşılaşma” ve “William Blake Tablolarında Eyüp Kitabı’na Jungiyen Bakış (1986) adlı kitaplarında, Benlik deneyiminin sanatsal yaratımın tehlikeli bir ilkel deneyimi olduğunu savunur. Edinger, “Eyüp hikayesinin, ego ile Benlik arasındaki belirli bir tipik karşılaşmayı resmeden arketipsel bir imge olduğunu” savunur. Bu tipik karşılaşma Eyüp arketipi olarak adlandırılabilir.

Eyüp arketipinin başlıca özellikleri şunlardır:
1) Ego ve Büyük Kişilik (Tanrı, Melek, Üstün Varlık) arasında bir karşılaşma;
2) Karşılaşma sonucunda egonun yaralanması veya acı çekmesi;
3) Çileye katlanan ve anlamını aramak için deneyimi incelemeye devam eden egonun azmi;
4) Egonun transpersonel psişeye dair bir iç görü ile ödüllendirildiği ilahi bir vahiy”. “BİREYLEŞME SÜRECİNDE BENLİĞİN YIKICI DOĞASI” seminerinde bu 4 ana özellik üzerinde durulacaktır.

Dionysos teması Jung ve Nietzsche’yi birbirine bağlar. Dionysos genellikle şiddetli ölüm ve yeniden doğuşun sürekli döngüsü olarak yaratıcılıkla ilişkilendirilir. Bu durum mitolojik olarak Zeus ve kızı Persephone arasındaki ensest ilişkiden doğması, Titanlar tarafından korkunç bir şekilde öldürülmesi ve sakat bırakılması ve Zeus ve Semele aracılığıyla yeniden doğması hikayesiyle açıklanır. Dionysosçu yaratılış kavramı Friedrich Nietzsche’nin (1844-1900) felsefesi ve onun “parçalara ayrılmış Dionysos” olarak tanımladığı Übermensch (Üst İnsan) kavramı için temeldir: “Parçalara ayrılmış Dionysos… bir yaşam vaadi: ebediyen yeniden doğacak ve yıkımdan tekrar geri dönecektir.

Benlik, doğru davranış şeklini gösteren bir araç gibi görülmemelidir. Jung Benlik’in ahlaki bir içgüdü olduğunu söyler şöyle bir ifade kullanır, “Benlik Tanrının iradesidir.” “Kişinin idaresini iyi yapması gereken nihai gerçekliktir.” Tanrı imgesi, insana kendi projeksiyonlarıyla yüzleşmesi için etik bir meydan okumadır.

“Üstün insan” ile “Benlik” kavramları , birliğin bütünlüğün arketipleridir.” Üst insan ile Benlik kaybedilmiş dinin temsilleridir.

*Seminer Tek Oturumluktur ve Zoom üzerinden interaktif katılım ile gerçekleşir. Katılımcılar kayıda 2 hafta süreyle erişim sağlayabilirler.

Geçmiş Seminer Tarihleri
1 Nisan 2024 (Pazartesi 20.30-23.00) Zoom