Jung ve Dante ile Cehennemde Bir Akşam

Seminer

Eserin analizi ve sunumu edebi, psikolojik, Jungiyen psişe kavramları ve arketipler çerçevesinde yapılır. Analiz süreci, edebi, psikolojik, felsefi açılardan 19. Yüzyıl ve Ortaçağ’ın çok ötesinde kolektif, hermetik bilgilerin ve sembollerin açılımlarıyla Yasemin Talaz Bayraktaroğlu tarafından yapılır.

İLAHİ KOMEDYA, psikanalist Carl Gustav Jung’un özel olarak mercek altına aldığı bir eserdir. Bu eser kendisinin Dante’ye benzer şekilde buhranlı bir döneminde yazmaya başladığı LİBER NOVUS (Kırmızı Kitap) adlı eserini oluşturmasında kendisine fazlaca ilham vermiştir. Dante’nin “görüsel yaratım”, Jung’un “aktif imgelem” ile yazdıkları eserler bilinç dışına gönüllü olarak çıkarak cehennem, araf ve cennete yolculuk yaparak gerçekleşmiştir.

Dante, 1290 yılında ilk aşkı Beatrice’in ölümüyle ve yaşadığı çağın tininin etkisinde kalarak Dante teselliyi edebiyat ve felsefeyi içsel ilahi yolculuğuna başlamak için kullanmış, kolektif bilinçten gelen arketipsel içeriklerlerle “İlahi Komedya” adlı ölümsüz eserini oluşturmuştur..

Zamanının çok ötesinde yaptığı bu yolculukta kendisine Cehennem’den, Araf’a ve oradan da Cennet’e kadar yaptığı yolculukta klasik dönem şairi Vergilius ve klasik dönemden başka önemli isimler kendisine kolektif alanda eşlik etmiştir.

Beatrice ise, bu eserinde manevi sevgiden onu ilahi sevgiye yükselten semavi selametin ulvi örneği, kadınların yegâne şefaatçisi Bakire Meryem’in bir temsilidir. Meryem Carl Jung’un “Arketipsel Tipler” kuramında psişede kadının ulaştığı en üst dişil vehçedir.

*Seminer Tek Oturumluktur ve Zoom üzerinden interaktif katılım ile gerçekleşir. Katılımcılar kayıda 2 hafta süreyle erişim sağlayabilirler.

Geçmiş Seminer Tarihleri
8 Nisan 2024 (Pazartesi 20.30-23.00) Zoom