Arketipsel Patern Analizi
Eğitim Programı

Eğitim senede 3 defa açılmaktadır.

“Opus psychologicum, yani psikoloji işinin temel gayesi bilinçlendirme, yani evvela o zamana dek yansıtılmış içeriklerin bilincine vardırmaktır. Bu çaba git gide hem diğer insanları, hem de kendini tanımaya, böylelikle bireyin gerçekte kim olduğunu, ona yansıtılan gölgeyi ve en önemlisi de bireyin kendi hakkında kurduğu hayalin ne olduğunu ayırt etmesine yarar.” (Carl G. Jung, Psikoterapi Pratiği, s.279)

Arketipsel Patern Analizi

Hepimiz hayatımız ve kaderimiz hakkında daha derin bir anlam arayışındayız. Yaptığımız seçimlerin ve vermekten korktuğumuz kararların anlamını bulmayı umarken, yanlışlıkla bu konulara ilişkin öznel ve son derece kişisel anlayışımıza güveniyoruz. Belki de bir kez daha, bilinçli olarak anlayabileceğimizin çok ötesinde bir bilgelik için bize Tanrı’ya, göklere ve her zaman rüyaya bakmayı öğreten mistiklerin ve bilgelerin izinden gitmenin zamanı gelmiştir.

Rüyalarımızdaki sembollere, hayatımızdaki senkronisiteye döndüğümüzde, yaşamımızla ilgili bu derin anlayışa giden yol hala mevcuttur. Jung ve von Franz’ı hayatlarını psişe’nin dilini anlamaya adamaya iten, arketipsel alanların doğası olmuştur. Bu eğitimde, ilişkiler, kariyer, bereket, sağlık, yaşlanma ve ölüm hakkındaki bu ebedi mesajların evrensel, arketipik imgelerin zenginliği aracılığıyla ifade edildiği “Psişik Temsil” alanına giriyoruz.

Jung’a psişenin neden seküler bir dilde değil de ruhani bir dilde konuştuğu ve bizden izleyeceğimiz yolu neden direk söylemediği sorulduğunda, ruhumuzun bu ikonografik, sembolik dili konuştuğunu ve anladığını ve kalbimize ve ruhumuza gerçekten dokunan şeyin bu olduğunu öne sürmüştür.

Bu bilgeler ve hayalperestler de bu kadim dilde konuşmuş, bu ebedi ve kutsal imgeler aracılığıyla bize ruhun ve psişenin doğal ritimleri hakkında bilgi vermişlerdir. Ancak günümüzde insanlar, davranış ve seçimlerinin dominant arketipsel önemini kabul etmek yerine, yaşamlarının kendi bilinçli ve öznel yorumlarını tercih etmiştir.

Yaşam hakkındaki yanlış anlayışımızın çoğu, bir arketiple olan bu son derece karmaşık ve yanlış hizalanmış ilişkiden kaynaklanmaktadır. Kaderci, ve zaman zaman trajik bir yaşamı psişemiz ile uyumlu olduğumuz anlamlı bir yaşama dönüştürmeyi umuyorsak anlamamız gereken günlük yaşamın dili değil, psişe’nin yani bilinç ve bilinç dışının dilidir.

Jung, en büyük sorunların ve ihlallerin bu tür yanlış hizalanmaları Benliğe kutsallaştırdığımızda ortaya çıktığını anlamış ve bu yüzden arketipsel enerjiler tarafından ele geçirilme tehlikesine karşı sürekli uyarılarda bulunmuştur. Jung ve von Franz, insanlığın “Objektif Psişenin” ve imgelerinin doğası ve içeriği hakkında mümkün olduğunca çok şey anlamasını, böylece arketipsel sahiplenmelerin her şeyi tüketen gücünden uzaklaşmasını ve karanlık bilinç dışından fışkıran ve bireysel ve kolektif trajedilere yol açan bu içeriklerin kurbanı olmamasını istemiştir.

Psişe ve Madde: Arketipsel Patern Analizi Temel Seviye

Jung’un “Objektif Psişe ve Psişedeki Arketipsel Yapılar”ı keşfetmesi ile “Madde ve Psişe’nin sonsuz birlikteliği anlam kazanmış, Fiziksel Dünya ve Kolektif Bilinç Dışı arasında derin bir bağ olduğu ortaya çıkmıştır.

Eğitim içeriği sadece psişe dinamikleri çerçevesinde değil doğal bilimler, modern bilimler ile karşılaştırmalı olarak disiplinlerarası anlatım içermektedir.

1.MODÜL, “Objektif Psişe” bağlamında doğa bilimleri, fizik, biyoloji ve sistem bilimi alanlarında arketipsel alanların keşfi ve insan pişesiyle paralellikleri üzerinde durur.

2.MODÜL, eril ve dişil enerjiden oluşan psişenin 4 temel dişil ve eril fonksiyonları üzerinde durulacak, hayatımızda hangi alanda hangi fonksiyonlarımızın dominant olduğunu kavramamız için ışık tutar.

3.MODÜL, katılımcıların bireysel arketipsel alanlarını keşfetmeleri yönünde dizayn edilmiş bir “pratik grubudur”. Bu modülde tüm içerikler saklıdır ve katılımcılar haricinde kimseyle paylaşılmaz.

İÇERİK :
Psişe Ve Madde: Arketipsel Pattern Analizi
Modül 1 : (4 Hafta)

1. Hafta: PSİŞE VE ARKETİPLER
* Arketip Nedir? Arketipsel Alanların Dinamikleri
* Dört Ana Arketipin (Benlik, Ego, Gölge, Anima-Animus) Psişedeki Fonksiyonları
* Kompleks Psikolojisi ve Komplekslerin Fonksiyonları

2. Hafta: EVREN , DOĞA VE ARKETİP İLİŞKİSİ
* Doğa ve Psişe İlişkisi Bize Ne Anlatır?
* Kaos Teorisi ile Arketipsel Paternleri Anlamak
* Alan Teorisi ile Arketipsel Paternleri Anlamak

3. Hafta: ARKETİPLERİN DİNAMİKLERİ
* Arketipsel Alanların Sınırları Var mıdır?
* Arketipsel Alanları Düzensiz Aktifleşmesi: Kişilikteki arketip temsilleriyle Örnekler, Sebepler ve Sonuçlar
* Dengesiz Halde Aktifleşen Arketipsel Alanların Örneklerle Kişiliğimizdeki Yansımaları, Vaka incelemeleri

4. Hafta: TİPOLOJİDE ARKETİPSEL TEMSİLLER
* Psikolojide İki Tutum ve Dört Fonksiyon
* Tipolojik Temsiller ve Dönüşümleri

Modül 2 : (4 Hafta)

PSİŞEDE ANİMA-ANİMUS TEMSİLLERİ:
4 TEMEL DİŞİL VE ERİL ARKETİP

* 4 Hafta Boyunca, Dört Temel Dişil ve Eril Arketipleri Tanımlayarak Kişiliğimize Yansımaları Üzerinde detaylı anlatım yapılacaktır.

Modül 3: Arketipsel Patern Analizi Pratik Grubu (4 Hafta)

* Dört Hafta Boyunca Grup İçerisinde Arketipsel Alanların Dönüşümü Üzerine Bireysel Pratik Uygulamalar

UYGULAMA HEDEFİ
* Bireysel olarak İçinde Bulunduğumuz Arketipsel Alanların Farkına Varmak
* Alandan Paternleri, Paternlerden Alanları Okuyabilmek
* Dişil ve Eril Psişik Fonksiyonlarımız Aktif Hale Getirme Becerilerimizi Geliştirmek
* Komplekslerin Arketiplerden Sağaltılması, Yeni Arketipsel Alanlara Geçiş İçin Uygulamalar

Kazanımlar

Arketipsel Patern Analiz Eğitimi, bireyin doğumun öncesinde açılmış olan dominant arketipsel alanları, yaşantısındaki döngü ve örüntüleri gözlemleyerek analiz etmesine ya da etkisi altında olduğu arketipsel alanlardan olası örüntüleri saptamasına aracı olur. Bireyin yepyeni alan ve döngüleri yaratabilmesi, kaostan yeni bir düzene gidebilme yönünde hayatına, kişiliğine en uygun araçları kullanmasında Jungiyen Analitik Psikolojinin odak noktası olan “Objektif Psişe” dinamiklerinin gözleme dayalı olarak ele alındığı bireysel bir çalışmadır.

Eğitimin öncelikli amacı bireyin hayatını olumlu yönde dönüştürebilmesi olduğu kadar, profesyonel yaşantısında da edindiği içsel beceriyle her türlü iş alanında kullanabileceği “sistem analizi” yapabilme yetisine sahip olur. Sistemin dahil olduğu alanın objektif olarak değerlendirilmesi, daha kompleks yapıda bir alana geçişin sağlanabilmesi için önemli bir temel oluşturur.

Akretipsel Patern Analizi Eğitimi Katılımcı Demografisi

Psikoloji, masal anlatıcılığı, psiko-drama uzmanları, pdr, felsefe, edebiyat, sosyal bilimler, insan kaynakları, sosyal bilimler, tıp, mühendislik alanları ve öğrenciler dahil olmak üzere, masalları dilini anlamaya ilgisi olan 25-70 yaş diliminde her alandan katılımcımıza hem bireysel hem de profesyonel gelişime katkı sağlayacak şekilde Zoom üzerinden yapılan canlı yayınlarda eşsiz interaktif deneyimler sunar.

* Arketipsel Patern Analizi Eğitim Programı senede 3 kere açılır.
* Eğitimi satın almak için öncelikle başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.

Yasemin TALAZ BAYRAKTAROĞLU Hakkında Kısa Bilgi

• İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans / Yüksek Lisans
• Arketipsel Pattern Analizi Yüksek Lisans(Assisi Enstitüsü, U.S.)
• Bilinç Dışı İletişim, Bilinç Dışı Deneyimler ve Arketipsel Temsiller Klinik Eğitim – (Assisi Enstitüsü, U.S.)
• Rüya Analizi İleri ve Klinik Seviye İleri ve Klinik Seviye Masal Analizi (Assisi Enstitüsü, U.S.)

Geçmiş Eğitim Takvimi (2024)

PSİŞE VE MADDE: TEMEL SEVİYE ARKETİPSEL PATERN ANALİZİ
MODÜL 1 : (4 Hafta / 29 Şubat – 21 Mart)
MODÜL 2: (4 Hafta / 28 Mart – 18 Nisan)
MODÜL 3: (4 Hafta / 9 – 30 Mayıs)
MODÜL 4: (4 Hafta / 13 Haziran – 4 Temmuz)

Yeni Eğitim Takvimi (2024 – 2025)

PSİŞE VE MADDE: TEMEL SEVİYE ARKETİPSEL PATERN ANALİZİ
MODÜL 1 : ( 4 Hafta / 11 Temmuz – 1 Ağustos )
MODÜL 2: ( 4 Hafta / 8 – 29 Ağustos)
MODÜL 3: ( 4 Hafta / 3 – 26 Eylül)

PSİŞE VE MADDE: ORTA SEVİYE ARKETİPSEL PATERN ANALİZİ
MODÜL 1 : ( 4 Hafta / 17 Ekim – 7 Kasım)
MODÜL 2: ( 4 Hafta / 14 Kasım – 5 Aralık)
MODÜL 3: ( 4 Hafta / 12 Aralık – 2 Ocak 2025)

PSİŞE VE MADDE: İLERİ SEVİYE ARKETİPSEL PATERN ANALİZİ
MODÜL 1 : ( 4 Hafta / 16 Ocak – 6 Şubat 2025)
MODÜL 2: ( 4 Hafta / 13 Şubat – 6 Mart 2025)
MODÜL 3: ( 4 Hafta / 13 Mart – 3 Nisan 2025)